2020. jan 22.

Első nap a munkahelyen!

írta: HomeOfficeHungary
Első nap a munkahelyen!

Álom vagy Rémálom? A döntés a te kezedben van!

Felvettek! Végre van munkád! Nemsokára pedig munkába is állhatsz. Biztosan ti is ismeritek azt az érzést, amikor minden ismeretlen telefonszámnak megörültök, hátha most hívnak a tökéletes helyről. A sok várakozás és reménykedés után, most mégsem vagy felhőtlenül boldog. Holnap lesz az első napod a munkahelyen és tudod, hogy most a fellegekben kellene járnod, de mégis gombóc van a gyomromban.

elso-nap_1200x628.jpg

https://homeofficehungary.hu/oneletrajz-tanacsadas-es-eletvezetesi-tanacsadas/

Ha neked is volt már hasonló élményed vagy épp munkahely váltás előtt állsz, az alábbi tippek segítségedre lesznek, hogy átvészeld ezt az időszakot.

A három hónapos próbaidő alatt bármikor felmondhatnak nekünk, így emiatt is aggódhatunk. Az új feladatok és munkamódszerek valamint a szociális stressz, hogy egy teljesen új környezetben hogyan sikerül beilleszkednünk, esetleg már az első nap sikerül bombára lépni és az iroda pletykafészkének elszólni magunkat valami nagyon személyes és nagyon kellemetlen dologról, szintén nem könnyítik meg a dolgunkat. Azonban ha néhány apró részletre odafigyelünk, az egész nem is lesz olyan kellemetlen.

  1. Mielőtt új munkahelyre megyünk készüljünk fel a vállalatból. Olvassunk utána az interneten, próbáljunk tájékozódni a vállalati kultúráról, ismerjük meg a társosztályokat, ismerjük meg a közelben lévő helyeket és kávézókat. Így az első napokban proaktívan tudunk helyeket ajánlani ahová beugorhatunk egy kávéra és könnyebben hozzá tudunk szólni a munkahelyi témákhoz.
  2. Ha felvettek egy új munkahelyre bátran kérdezzünk a HR-es kollégát a cégről, az osztályról, a régi és a lehetséges új kollégákról. Nagyon sokat segít, ha reálisan el tudjuk helyezni magunkat a ranglétrán. Az interjúkon sokszor előfordul, hogy nem csak a jelentkezők, hanem a cég is el akarja magát adni és egyes pozíciókat/feladatköröket felnagyítanak. Lehet, hogy ők maguk is többet vagy mást várnak, de mire a kolléga odakerül, megváltozik a helyzet, ezzel mindig számolni kell, ha új munkahelyre megyünk. Az interjún még superheronak érezzük magunkat, az első hét után pedig lehet, hogy csak egy szürke foltnak. De nem kell, hogy ez így legyen. Ha reálisan állsz magadhoz és a céghez és adsz időt magadnak, akkor 2-3 hónap után bármi megtörténhet. Szerintem superhero vagy! Te se felejtsd el sosem :P Ha az első munkahét előtt felhívjuk a HR-es kollégát és beszélgetünk vele egy kicsit, számára is megnyugvás lesz, hogy egy lelkes jelöltet halászott le és számodra is, mert magabiztosabban kezdheted az új munkádat.
  1. Kérdezz a kollégáktól bátran. Kérdezd meg, hol szoktak enni, mikor kávéznak, ha nem kávéznak akkor valami nagyon gyanús :O MENEKÜLJ! Te vagy az új ember, fontos beilleszkedned, de mindezt úgy, hogy közben nem veszíted el az egyéniségedet. Pár kedves kérdés után látni fogod, mennyire segítőkészek vagy éppen kelletlenek. Szívem szerint azt javasolnám, hogy kelletlen kollégák esetén is fogd menekülőre, de míg a kávéra ritkán szokik rá egy kifejlett egyed, a segítőkészség még kialakulhat benne, ha kicsit közelebb kerültök J Az első munkanapod előtt jó esetben a HR-es kollégán kívül a közvetlen főnököddel tudsz csak kommunikálni, de ha felteszel neki pár kérdést, abból már az ő hozzáállását és vezetői stílusát gyanítani lehet.
  2. Ne feledd, hogy a próbaidő a te próbaidőd is. A cég is versenyez érted nem csak te a cégért. Főleg manapság ugye, amikor a magyar munkavállalók komoly hányada külföldre indul kiteljesedni. A próbaidő alatt kiderülnek a fontosabb információk és hogy például időben megérkezik-e a fizetés. A juttatások megfelelnek az ajánlatban szereplőknek? Tedd fel magadnak többször a kérdést, hogy itt szeretnél-e dolgozni a következő 1-2 évben? Lenne-e lehetőséged jobb cégnél, jobb pozícióban dolgozni jelenleg? Monitoringold ezeket a kérdéseket. És legyél őszinte magaddal. Az sem baj, ha a válasz negatív. Mind dolgoztunk már olyan helyen ami nem volt a legtökéletesebb csak éppen nem volt más választásunk. Legyen önbizalmad! Ha úgy döntesz, hogy maradsz akkor azt azért tedd mert ez az a hely, ahová hétfő reggelente széles mosollyal mész dolgozni. És úgy érzed, hogy megváltod a világot. Napi minimum 8 órád van. Hidd el, annyi idő alatt meg lehet váltani a világot :P
  3. Az első munkanap előtti hétvégén pihenj, de úgy igazán. Mindegy, hogy aktív sportolással, extrém sporttal vagy relaxációval tudod feltölteni magad. Egy meditálás sokat segít ellazulni és tisztán látni. Így az első héten kimért és nyugodt leszel, nagyobb az esélye annak, hogy nem törsz össze semmit és nem fognak rád szegeződni a tekintetek.

+ 1 tipp: Velem sokszor előfordult, hogy mielőtt munkába álltam volna már megbeszéltem a leendő főnökömmel pár kisebb feladatot. ( Ez inkább kisebb cégeknél és stratégiai pozícióknál kivitelezhetőbb). Így az első napra már úgy mentem, hogy volt ami készen volt. Én a saját laptopomat és a saját telefonomat szeretem használni. Így az első pillanattól fogva el tudom magam foglalni és könnyű belerázódni a mindennapokba. Persze vannak olyan multik és munkakörök ahol ez kivitelezhetetlen.

 

Végezetül pedig gratulálok, hogy felvettek és csak remélni tudom, hogy az álom állás nem fordul rémálommá. Nagy valószínűséggel nem fog. Voltál sok interjún, utánanéztél a cégnek és tökéletesen alkalmas vagy a pozícióra. És hát legrosszabb esetben mi történik? Semmi. Ez csak egy állás, a sokból, és te minél inkább tisztában vagy magaddal és a munkaerőpiaccal, annál valószínűbb, hogy jó helyen kötsz ki. 

 

A Home Office Hungary csapata,
www.facebook.com/homeofficehungary

A cikk társszerzője: Takács Magdolna
Integrál szemléletű önismereti tanácsadó
www.lelkifejlodes.hu

Szólj hozzá