2020. jan 31.

A tökéletes önéletrajz nyomában

írta: HomeOfficeHungary
A tökéletes önéletrajz nyomában

Tökéletes önéletrajz nem létezik. Ha azért kattintottál ide, hogy megtudd a titkát, akkor nagyon sajnálom és egyben elnézést kérek, de ha már itt vagy, van pár jó tanácsom, hogyan is hozd ki a legtöbbet az önéletrajzodból.

homeoffice_oneletrajz.jpg

https://homeofficehungary.hu/oneletrajz-tanacsadas-es-eletvezetesi-tanacsadas/

Kezdem néhány igazán jó hírrel. Például azzal, hogy nem kell szenvedned a worddel, ha nem akarod, mert hála a technológiának, lehet nagyon designos CV-d. Rengeteg külföldi és belföldi oldal létezik, ami a segítségedre lehet, persze a tartalmat továbbra is neked kell kitalálod, ami továbbra sem könnyű, de az adataid feltöltése után nagyon designos önéletrajzok közül válogathatsz.

  1. Az első javaslatom a work.buzz, ami egy magyar találmány és szerintem nagyon szuper.
  2. A visme.co a másik. Ez egy nemzetközi oldal, így a freelancer portfólió kialakításához rengeteg praktikus tanácsot tud szolgáltatni.

design_oneletrajzok.JPG

Forrás: https://work.buzz/

 

Külalakra ezek a CV-k nagyságrenddel csinosabbak, mint az Europass, (zárójelben: annál csak szebbet lehet csinálni).

A külalakra tehát már van néhány szuper megoldásunk, a tartalom viszont nehéz ügy. Nem egyszerű úgy kialakítani önéletrajzunkat, hogy kidomborodjon benne minden – a megpályázott pozíció szempontjából fontos - tapasztalatunk és információ rólunk, de ne legyen hosszabb egy, maximum két A4-es oldalnál. Felkeltsük a HR-es érdeklődését, amire összesen három másodpercünk van, továbbolvasva pedig kedve támadjon felhívni minket. A CV valójában ennyit tud. De ez egy nagyon fontos első lépés.

AZ ÖNÉLETRAJZ TERJEDELME – 1 vagy 2 oldal

A CV terjedelme függ a megpályázott pozíciótól és munkatapasztalatodtól is. Igyekezz tömören fogalmazni, a lényeget és a kulcsszavakat pedig kiemelheted félkövérrel. Gondolj bele, hány önéletrajzon fut át egy HR-es szeme naponta. Ha nem lesz türelme kibogarászni önéletrajzodból a lényeget, lehet, hogy az anyagod gyorsan a törölt elemek között végzi.

NÉZZ UTÁNA A CÉGNEK!

Ha kevés állásra jelentkezel, akkor egy nagyon egyedi, arra az állásra íródott CV-t rakj össze. Nézd meg a vállalat weboldalát. Milyen színeket és formákat használnak, mennyire terjengős a szövegük. Milyen a cég nyelvezete, laza vagy inkább konzervatív? A hirdetés szövegében szereplő kulcsszavakat próbáld meg belefoglalni tapasztalataidba, ha nagyon nem passzolnak, akkor elképzelhető, hogy nem ez a te állásod, de persze egy próbát megér.

SAJÁT SABLONOK KIALAKÍTÁSA

Ha éppen aktív álláskereső vagy és napi tíz-húsz helyre adod be a jelentkezésed, akkor nehéz mindenhová egyedi CV-t írni. Javaslom, hogy ilyenkor alakíts ki néhány sablont előre. Ha például sales és marketing területeken dolgoztál és nem tudsz választani, hogy a jövőben merre haladj, akkor csinálj egy sales–es illetve marketing farnehéz CV-t is, ezeket pedig már könnyedén tudod szerkeszteni az adott pozícióra.

FREELANCER PORTFÓLIÓ

Nagyon hasonlít a „business proposal”–hoz lényegében ugyanaz, mert a freelancerek is egyéni vállakozók, akik egy projekt erejére szeretnék, ha őket bízná meg a munkáltató alvállalkozóként. Ilyenkor hasznos, ha egy korábbi munkád tömörítvényét csatolod, amiből láthatják, hogy már egyszer részt vettél egy hasonló projektben, és bemutathatod, ott hogyan dolgoztál.

PORTRÉ

A fénykép elhelyezkedése lényegtelen, csak az a fontos, hogy igényes legyen. Erről pedig egy korábbi cikkünkben írtunk:
https://hrhelps.blog.hu/2020/01/09/a_jo_portre_a_cv_lelke

ADATOK

A legfontosabb az áttekinthetőség. A fotód mellett szerepeljenek a legfontosabb adatok és elérhetőségek. Ide belinkelheted a Linkedin profilodat is. Pár mondatban tüntesd fel a szakmai profilodat: ez egy rövid összefoglaló arról, hogy mivel foglalkoztál és mivel szeretnél foglalkozni a jövőben, mik a fő erősségeid és miben tudnál hasznára lenni a cégnek/világnak.

ISKOLA / MUNKATAPASZTALAT

Most következhet a munkatapasztalatod, amit vázlatosan fejts ki, időrendben a legfrissebbel kezdve. Alá jöhetnek az iskolák, a nyelvtudás, számítógépes ismeretek és minden egyéb, amivel nyerő lehetsz a megpályázott állás szempontjából. Itt megfogalmazhatod, miért szeretnél az adott vállalatnál dolgozni, így rögtön szimpatikussá válhatsz számukra.

KERÜLD A HELYESÍRÁSI HIBÁKAT

Ne legyen a CV-ben helyesírási hiba. Mindenképpen engedd rá a helyesírás ellenőrzőt, nézesd át egy ismerősöddel, haveroddal vagy ellenségeddel. Ha belegondolsz, te sem bíznál szívesen munkát egy olyan jelentkezőre, aki még a saját önéletrajzát sem képes hibák nélkül megírni.

Egy CV lehet egy sablon átírva, de fel is töltheted élettel, a te életeddel. Ha megírtad és neked nagyon tetszik és megmutattad másoknak és nekik is nagyon tetszik, akkor nincs más dolgod mint elküldeni. Ha meg tudtad mutatni egy szakembernek, aki HR területen dolgozik vagy látott már olyat aki HR terleten tevékenykedik és neki is tetszik, akkor nyert ügyed van. Ügyelj a levél tárgyára és a kísérő szövegre. Ott se legyen helyesírási hiba és elírás.

Ha ezek ellenére nem hívnak fel, akkor nem tudják, hogy mit veszítettek. Te mindent megpróbáltál. A statisztikák sajnos azt mutatják, hogy száz elküldött CV-ből tízre jeleznek vissza és ötből lesz első körös interjú. Állásajánlat pedig a százalékok alapján egy-két esetben realizálódik. Én nagyon szurkolok és kettőt kérek tőled, hogy ne csüggedj és ne akarj mindenkinek megfelelni.

Egyik kedvenc tanmesém jut eszembe: a gazda a fia és a szamár története. Ha esetleg nem ismernéd, gyorsan összefoglalom.

tanmese.JPG

Forrás: https://hasznaldfel.hu/a-gazda-a-fia-es-a-szamar-egy-tanmese-a-megfelelesi-kenyszerrol/

A gazda, a fia és a szamár mennek a vásárba. Először mind a ketten a szamáron ülnek, de megszólják őket, hogy szegény szamár nem bírja el ezt a nagy súlyt.  Ekkor csak a fiú marad fenn, de ezt is kritizálják a járókelők, hogy miért az öreg sétál és nem a fiatal. Ezután helyet cserél a gazda és a fiú, de persze ezt sem marad kritika nélkül. Valakinek az nem lesz logikus, hogy miért a gazda ül a szamáron, amikor a fiú már látszólag nagyon kimerült. Végül mind a ketten a  szamár mellett sétálnak, de ez is szemet szúr valakinek, hogy milyen buták, hogy van egy szamaruk, mégis gyalog mennek.

Rettenetesen nagy tanmese rajongó vagyok, nézd el ezt nekem, és amit az iméntivel szerettem volna mondani, az az, hogy nem fogsz tudni mindenkinek megfelelni. Ha az Önéletrajzod alapján nagyon nem illesz az adott cég kultúrájába, akkor hosszútávon úgysem érezted volna jól magad náluk. Kitartással és egy kis kreatív energiabefektetéssel előbb-utóbb eléred a célod. Sok sikert kívánok az álláskereséshez!

A Home Office Hungary csapata,
https://www.facebook.com/homeofficehungary/

A cikk társszerzője: Takács Magdolna
Integrál szemléletű önismereti tanácsadó
www.lelkifejlodes.hu

Szólj hozzá