2020. jan 11.

Januári hétvége csillagszórókkal és karácsonyi filmekkel? IGEN!

írta: HomeOfficeHungary
Januári hétvége csillagszórókkal és karácsonyi filmekkel? IGEN!

Top 5 karácsonyi film januárra

Igen tudom, hogy vége van a Karácsonynak, de én mégsem szeretném elengedni az érzést. Ülök a szobámban és szorongatom az utolsó csillagszórót a kezemben. Nem szeretném még meggyújtani, mert ha ez elég, akkor tényleg vége lesz. Sokan már vissza is cserélték a karácsonyra kapott ajándékokat, így nincs más hátra mint egy szívet melengető karácsonyi film amitől újra emelkedett hangulatba kerülsz, vagy legalább nem kerülsz magad alá. :P

Összeválogattam öt filmet a ’90-es évekből, melyek nyomokban karácsonyi hangulatot tartalmaznak. Vegyünk magunkhoz egy kis sütit, valami diétásat mert azért mégis január van már! Csináljunk egy forró csokit, dőljünk hátra mert igenis megérdemeljük a lélekmelengető filmeket.

1. Karácsonyi Ének

Személyes kedvencem a Karácsonyi Ének. Még gyerekkoromban láttam a Disney változatát, és nagyon magával ragadott. Később a film is tetszett és bármilyen feldolgozás készült, én biztosan ott voltam a moziban az elsők között. A Karácsonyi ének (eredetileg angolul A Christmas Carol) Charles Dickens angol író klasszikus regénye. A történet főszereplője Ebenezer Scrooge, fösvény, lelketlen milliomos, aki utál minden szépet és jót, sőt a karácsonyi ünnepeket és az arra való készülődést is egyenesen gyűlöli. Karácsony előtt azonban meglátogatja őt három szellem, a múlt, a jelen és a jövő karácsonyainak szelleme. Mai szemmel már terápia jellegűnek mondanám ezeket az „utazásokat”. Átnézve a gyerekkori és fiatalkori sérelmeit, főhősünk ráébred a rossz beidegződésekre, és depressziója okára. Szembenéz jelenkori önmagával és az ebből következő negatív kimenettel, a történet végére új ember lesz belőle.

Csak ajánlani tudom! ( Megjegyzem, hogy a legújabb három részes mini sorozat is remek lett )

a_christmas_carol.JPG

Forrás: www.hbogo.hu

2. Idétlen Időkig

Nem egy tipikus karácsonyi film, de miközben gondolkodtam a kedvenc karácsonyi filmjeimen ez is eszembe jutott. A történet február 2.-án, tél végén játszódik. Egy időjárásjelentő stáb elutazik Pennysylvaniába, hogy megörökítsék a mormotanapot. A bonyodalmak ott kezdődnek, amikor a zsémbes időjós nagyon várja a hazautat de másnap reggel ráeszmél, hogy csapdába került, így a mormotanapot kell megélnie időtlen időkig?! Ha léleksimogató filmre vágysz ne hagyd ki. Vicces, kellemes, fordulatos és még hó is van benne. Kell ennél több, hogy bekerüljön a Karácsonyi listába?

idetlen_idokig.png

Forrás:  Bill Murray és Andy Mcdowel az Időtlen Időkig című filmben

3. Elvált nők klubja

Megint nem egy tipikus karácsonyi film, de az egész olyan bájos, kellemes és olyan hihetetlenül jó színészek játszanak benne mint Goldiew Hawn, Diane Keaton vagy Bette Middler. A három elhagyott feleség először magába roskad, majd bosszút esküdnek férjeik ellen. Rájönnek, hogy többre képesek mint amit eddig gondoltak magukról. A legnagyobb kérdés mégsem az, hogy férjeiket le tudják-e győzni, hanem, hogy saját magukat. Tökéletes zárásként pedig eléneklik a You don’t own me című számot. Nézzétek meg a filmet! És hallgassátok meg a dalt.

elvalt_nok_kl.png

Balról: Bette Middler, Diane Keaton és Goldie Hawn Az elvált nők klubja utolsó képkockáin

4. Segítség, Karácsony!

Akinek az ünnepek alatt valami lelki gondja támad, csak felhívja a segély- szolgálatot. De vajon ki segít a lelkisegély-szolgáltatás dolgozóján, hiszen neki is van megoldhatatlan problémája az életben. Philip segélytelefon szolgáltatást vezet és öngyilkosságot fontolgatók hívhatják a vonalát. A kiegyensúlyozott és segítőkész fiút azonban elhagyja menyasszonya. Karácsony és bonyodalmak, és még több karácsony vagy még több bonyodalom? Tudom nem egy mai darab, de ennek az 1996-os filmnek, olyan sok mondanivalója és nevettetni valója van még most is 2019-ben.

segits_kar.png

Steve Martin a Segítség, Karácsony! című filmben

5. Aludj csak én álmodom

Legalább ötvenszer láttam ezt a filmet, ha nem százszor, mert annyira szerethető a történet a karakterekkel együtt. A bájos és álmodozó Lucy (Sandra Bullock) nap, mint nap jegyet árul a metróban, egyedül él és minden ünnepet végigdolgozik. Egyedüli boldogsága egy olyan férfiről szőtt álom, aki minden reggel ugyanabban az időben elmegy a jegyárusító bódé előtt.

Lucy úgy érzi, ő lehet a nagy Ő, de megszólítani nem meri kiszemeltjét. Mígnem egy nap, megmenti a vágányok közé esett férfit, viszont a baj komoly, ugyanis Peter (Peter Gallagher) kómába esik és kórházba kerül. Lucy meglátogatja őt, ahol a nővér egy félreértés miatt Peter menyasszonyaként mutatja be őt a családnak, akik rögtön a szívükbe zárják a kedves lányt. Lucy hosszú évek óta először érzi magát igazi családban. Igen ám, de az élet nem mindig úgy alakul, ahogyan tervezzük. Főleg, amikor Lucy megismeri Peter öccsét, Jacket.

aludj_csak.png

Sandra Bullock és Bill Pullman az Aludj csak én álmodok című filmben

 

Megyek és megnézem még egyszer! És tudjátok mit? Meggyújtom a csillagszórómat! Azt hiszem itt az ideje, hogy elengedjem a karácsonyt, de a karácsonyi filmek azért szerencsére maradnak. 

 

Home Office Hungary ajánlása,
https://www.facebook.com/homeofficehungary/

 

Szólj hozzá