2020. jan 30.

Légy résen az állásinterjún!

írta: HomeOfficeHungary
Légy résen az állásinterjún!

Jelek, amik gyanakvásra, vagy akár menekülésre késztethetnek.

Egy ideje hazánkban a munkaerőpiaci tendenciák változóban vannak. A minőségi munkaerő fokozódó hiánya arra ösztönzi a vállalatokat, hogy ők is pozitív színben tüntessék fel magukat az álláshirdetésekben és interjúkon egyaránt. Tehát már nem csak a jelölteken van megfelelési kényszer és bizonyítási vágy, a cégek is törik a fejüket, hogyan tudnának még több hasznos munkaerőt levadászni a piacról.

A jelölt ráadásul nem csak egy potenciális munkatárs, hanem termékük vagy szolgáltatásuk vásárlója is lehet egyben. Negatív élmény esetén elpártolhat a cégtől, a közösségi médiának hála pedig könnyen elterjesztheti negatív tapasztalatait. Persze akadnak pozitív történetek is. Előfordul, hogy egy interjú alatt többször megköszönik, hogy a jelölt megtisztelte őket az idejével és a végén még ajándékkal is kedveskednek neki. Igen, mi hallottunk ilyenről :)

Most pedig nézzünk néhány interjús helyzetet, amikor érdemes elkezdened gyanakodni jövőbeli munkáltatód érdemeit illetően:

escapeps4.JPG

  • Interjú közben figyeld meg a kérdezőt. Milyen stílust képvisel, hogyan viszonyul hozzád? A beszélgetés hangulatából következtethetsz a vállalatnál uralkodó hangulatra és a vállalati kultúrára. Ha nagyon idegen számodra a légkör, valószínűleg nem éreznéd magad jól náluk hosszú távon.
  • A komolyabb pozíciókhoz több körös interjúk tartoznak. Ha egy alkalom áll rendelkezésre, hogy megismerd a céget, az neked is kevés és a cégnek is. Legyen gyanús, de azért adhatsz nekik még esélyt.
  • A tiszteletlenség semmilyen esetben sem indokolt. Ha gyanúsan kényelmetlen helyzetbe hoznak az interjú során, nyugodtan kérdezd meg, hogy ez egy stressz interjú-e, ami a munkakör sajátosságából adódik? Ha igen (és Te nagyon is vágysz egy ilyen munkakörre), akkor mutasd meg stressztűrő képességed. De egy olyan vállalati közegben, ahol a kollégák puszta kedvtelésből kegyetlenkednek a jelöltekkel, nem hiszem, hogy jól éreznéd magad hosszú távon.
  • Figyeld meg, mit sugallnak az interjúztató(k) kérdései. Úgy érzed valóban meg akarnak ismerni, a te egyediségeddel és szaktudásoddal együtt, vagy csak fásultan pörgetik az interjút? Fontos, hogy olyan helyre menj, ahol tényleg szükség van rád és nagyon várják az érkezésed. Ellenkező esetben egy leszel a futószalagon, és a későbbiekben csak komoly erőfeszítések árán várhatsz nagyobb lelkesedést az irányodba.
  • „Manapság úgy kell levadászni a jó munkaerőt és a cégek bármennyit hajlandóak fizetni egy jó jelöltnek”, manapság gyakran hallunk ilyesmit, azonban, arra is van bőven példa, hogy bérigényünk hallatán bólogat a HR-es kolléga vagy a cégvezető, de amint átveszik a szót, mosolyogva mondják az összeg felét hozzátéve, hogy cafetériával és éves bónusszal már csak kicsi hiányzik az általunk áhított fizetéshez és mikor vennénk egy nagy levegőt, gyorsan hozzáteszik, hogy ha nagyon jól dolgozunk, akkor rövid időn belül van lehetőség feljebb lépni és magasabb fizetést kiharcolni. A valóság az, hogy, az elején kell kiharcolni egy jó konstrukciót, később már sokkal nehezebb. A vállalatok egy külsős jelöltet általában jobb feltételekkel vesznek fel, mint amennyit egy belső előléptetésnél mi valaha el tudnánk érni.
  • Az első két körből már világos képet kell, hogy kapj a pozícióról és a napi feladatokról. Ha arra gyanakszol, hogy a munkáltató maga sem tudja, mit szeretne, akkor könnyen lehet, hogy felesleges ember leszel, és bár rengeteg mindenben vagy kompetens, ezt nem lesz lehetőséged bizonyítani. Egy ilyen szituáció komoly önbizalom vesztéssel járhat, amit jobb az elején elkerülni.
  • Az interjúk végén gyakran adnak visszajelzést a jelölteknek, ami lehet hasznos és építő jellegű kritika vagy dicséret, de a stresszes interjú forgatagában nem könnyű ezeket jól kezelni és lereagálni. A kulturált visszajelzésekből tanulhatsz és segíthetnek akár egy következő interjúra való felkészülésben is. Ha keményre és kioktatóra sikerül a kritika, akkor sejtheted, hogy nem tettél rájuk jó benyomást, így tiszta sor, hogy nem kell reménykedned, hogy téged választanak-e. Egy olyan helyen, ahonnan az első interjú után remegő lábbal és gyomorgörccsel távozol, úgysem szívesen dolgoznál.
  • Ha nagyon szeretnének meggyőzni az ugyan imponáló tud lenni, de ilyen esetekben érdemes kideríteni mi áll valójában a háttérben. Talán van valamilyen specifikus tudásod, amit áron alul szeretnének levadászni, esetleg kevés a jelentkező, vagy nagy a fluktuáció az adott pozícióban. Utóbbi esetben ne félj kérdezni és felmérni, vajon miért menekülnek az emberek abból a munkakörből. Nem kell feltétlenül megijedned, de jó ha éber maradsz.
  • Ne feledkezz meg a lokáció jelentőségéről sem. Lehet, hogy most el vagy keseredve és bevállalnál bármit, de ha hosszú távon kell naponta 3-4 órát utazással töltened, hamar elszállhat a lelkesedésed. Statisztikák is bizonyítják, hogy azok a munkavállalók, akik napi 10-15 percet utaznak a munkahelyük és a lakásuk között sokkal elégedettebbek. Ha az elhelyezkedés az egyetlen probléma, kérdezz rá bátran, van-e lehetőség legalább heti néhány napot home office-ban dolgozni.

Tökéletes munkahely valószínűleg nem létezik, így a legfontosabb, hogy magadban tisztázd, mik a prioritásaid és miben mennyire vagy rugalmas. Minél több tapasztalatot szerzel és minél jobban figyelsz arra a bizonyos belső hangra, annál tisztábban tudod majd, milyen közegben tudsz jól működni és mik a fontos szempontjaid egy munkáltató megválasztásánál. Sok sikert kívánok az álláskeresésedhez! 

A Home Office Hungary csapata,
https://www.facebook.com/homeofficehungary/

A cikk társszerzője: Takács Magdolna
Integrál szemléletű önismereti tanácsadó
www.lelkifejlodes.hu

 

Kép forrása: https://www.playstation.com/hu-hu/games/salary-man-escape-ps4/

Szólj hozzá