2020. jan 24.

A szabadúszás 5 előnye

írta: HomeOfficeHungary
A szabadúszás 5 előnye

Miért éri meg szabadúszónak lenni!

Tudtad, hogy az Amerikai Egyesült Államokban már 2016-ban a munkaerőpiac 34%-a szabadúszónak vallotta magát, azaz minden harmadik munkavállaló. Ez hatalmas arány, a szám pedig azóta tovább növekedett!

Mivel azonban nem célunk olvasóinkat statisztikákkal untatni, át is térünk a szabadúszó életforma előnyeire. Nézzük hát, mitől olyan népszerű a tengerentúlon ez a létforma.

Mit is jelent szabadúszónak azaz freelancernek lenni? Ha projekt jellegű feladatokat vállalsz el fix határidőre, anélkül, hogy egy adott céghez elköteleződnél, már szabadúszónak mondhatod magad. Teljes munkaidős állásod mellett is vállalhatsz kisebb projekteket, és úgy is dönthetsz, hogy „főállású szabadúszó” leszel.

Ehhez a munkavállalási formához fontos, hogy számlaképes legyél, mivel az adott vállalatnál nem kerülsz alkalmazotti állományba. Dönthetsz úgy, hogy minden héten új projektet viszel, vagy akár úgy is, hogy csak alkalmanként vállalsz el valami számodra szimpatikus munkát.

lany_laptoppal.JPG

A szabadúszás előnyeit 5 pontban gyűjtöttük össze:

  1. Önbizalmat ad. Ha álláskeresőként passzív várakozás helyett elvállalsz néhány projekt munkát, magabiztosabbá fog tenni. Az interjúid során pedig be is számolhatsz az elért sikereidről. Az is lehet, hogy éppen dolgozol valahol és az állásod mellett vállalsz el projekteket. Ettől úgy fogod érezni, hogy több lábon állsz és akár váltani szeretnél, akár bértárgyalásban veszel részt jobb pozícióban leszel. Ha olyan szerencsés vagy, hogy imádod a munkád – mert ilyen is van – néha akkor is érdemes mellette új területeken kipróbálnod magad, és kamatoztatni azon képességeidet, melyeket nem használsz a mindennapi munkád során.
  2. Pénzkereseti lehetőség. Kelet Európában még mindig az emberek nagy százaléka teszi első helyre a fizetési igényét, ha arról kérdezik, mi motiválja őket egy új munkahely választásnál. Remek pénzkereseti lehetőség akár főállású akár mellékállású szabadúszó vagy.
  3. Munkatapasztalatot ad. Ahogy feljebb írtuk, lehetsz 100%-ban szabadúszó, vagy vállalhatsz projekteket főállásod mellett is. Diákként pedig az egyik legjobb lehetőség a „reméljük húsz évesen már harminc év munkatapasztalatod van, de minimálbérért örömmel dolgozz nekünk hatvan órát egy héten” világban. A projektek végzése során könnyen beleláthatsz az adott cég vállalati kultúrájába és tevékenységi körébe. A megszerzett tapasztalatokkal színesítheted a CV-et, miközben benned is kikristályosodhat, milyen vállalati kultúrában működsz igazán jól. Diákként és tapasztalt munkavállalóként is érvényes, hogy minél sokrétűbb munkatapasztalattal rendelkezel, annál érdekesebb és értékesebb leszel a munkaerőpiacon.
  4. Szemléletmód váltás. A sok új ismeret megszerzése és a különböző feladatok megoldása mind lehetőséget adnak szemléletmódunk csiszolására. A problémák és konfliktushelyzetek időnként elkerülhetetlenek, azonban ahogy kezeljük és megéljük őket már rajtunk áll. Ebben pedig tapasztalataink és széles látókörünk segítenek bennünket. Ha megengeded, hogy kinyíljon a világ, megtudhatod, mi az amit szeretnél, és mi az amit nem. Munkában nincsen rossz tapasztalat, ha tanulási folyamatként tudjuk megélni.
  5. Szabadságot ad. A tény, hogy bármikor és bárhonnan dolgozhatsz felszabadító tud lenni, ugyanakkor problémát is jelenthet, hogy nincs feletted nyomás csak egy határidő és az időbeosztásod saját magad szabod meg. A feladatok ütemezése és az idő beosztása lehet veleszületett képességünk, de mint minden, ez is fejleszthető. Ha néhány trükkel megtanulunk határidőre igényes munkát leadni akkor nagy baj nem lehet.

Azonban a munka mindenhol munka marad, ha a Balaton parton csinálod meg akkor is. A szabadságérzést inkább az adja, hogy te választod meg a munkát és hogy kivel végzed azt együtt, illetve te osztod be az idődet. Megvan a lehetőséged arra is, hogy ha nem tetszett, akkor legközelebb mást választasz. A döntés a te kezedben van. Nem utolsó sorban pedig a freelancer létben annak a szabadsága az igazán szép, hogy nem kell határozatlan időre elköteleződnöd. 

Tudjuk, hogy nem mindenki és nem minden élethelyzetben teheti ezt meg kényelmesen, de mindenképpen megéri elgondolkodni a lehetőségeken. 

Sok sikert kíván az álláskereséshez,

A Home Office Hungary csapata. :)
https://www.facebook.com/homeofficehungary/

Szólj hozzá